Wandelen

Wandelen

Ontdek Friesland te voet

Zeilschool de Veenhoop ligt in het midden van de mooiste natuurgebieden die Friesland te bieden heeft. Hieronder vind je de een aantal wandelroutes die je de pracht van de Friese natuur laten zien.

Petgatten De Veenhoop/ De Kraanlannen

Aan de rand van Nationaal Park de Alde Feanen ligt Petgatten de Feanhoop. Hier wuiven de riethalmen in de wind, loop je langs het zompige moerasbos en hoor je het gezang van de vele rietvogels. De vogels komen af op de rustige petgaten met de omliggende boezemlanden. Het ruim 200 hectare grootte gebied bestaat uit verschillende onderdelen waarbij de Kraanlannen en Bonnebuskepetten het grootst zijn. Kom vooral eens langs om de schoonheid te bewonderen. De kraanlannen is een stuk kleiner dan de Alde Feanen, maar zeker niet minder mooi. In dit gebied voelt de otter zich thuis. De kraanlannen is uitermate geschikt om in te wandelen en heeft verschillende routes die variëren in lengte. Het gebied is lopend te bereiken vanaf de camping. Vergeet tijdens de wandeling niet om even te stoppen bij de vogelkijkhut. Klik hier voor de route (pdf bestand). De route staat ook in een folder die verkrijgbaar is in de receptie.

Nationaal Park De Alde Feanen

Dit nationaal park is de grootste aaneengesloten natuurgebied van Friesland. Het nationaal park heeft een totale oppervlakte van bijna 4000 ha. Het is een natuurgebied met een rijke historie. Vergelijkbare gebieden zijn buiten Nederland niet veel te vinden. In het Nationaal Park bevinden zich nog veel veenmosrietlanden, blauwgraslanden en dotterbloemgraslanden. Er komen meer dan 500 soorten planten voor, waaronder verschillende soorten zeggen en orchideeën. Er broeder meer dan 100 verschillende soorten vogels. In de winter pleisteren in het gebied grote aantallen ganzen, eenden en steltlopers. In het vroege voorjaar kunnen enkele tienduizenden steltlopers zoals de kemphaan, grutto en wulp doortrekken. Sinds kort heeft ook de otter weer zijn intrede gemaakt in het gebied Eind 2006 is een groot deel van de Alde Feanen aangewezen als Natura 2000 gebied. Het park is uitermate om te ontdekken vanaf het water (klik hier informatie over voor vaar- en kanoroutes). Kijk voor alle routes door het Nationaal Park de Alde feanen op www.np-aldefeanen.nl/ontdekken/routes/ De kraanlannen is een stuk kleiner dan de Alde Feanen, maar zeker niet minder mooi. In dit gebied voelt de otter zich thuis. De kraanlannen is uitermate geschikt om in te wandelen en heeft verschillende routes die variëren in lengte. Het gebied is lopend te bereiken vanaf de camping. Vergeet tijdens de wandeling niet om even te stoppen bij de vogelkijkhut. Klik hier voor de route (pdf bestand). De route staat ook in een folder die verkrijgbaar is in de receptie.

Polderdijk

Zomers tot aan de sluis 4/5 km Winters incl rondje It Eilân. 10km (november tot april) Als u vanaf de camping linksaf slaat richting de Zeilschool kunt u een mooie route lopen die langs het water van de Kromme ie loopt. Vanaf de camping bevindt zich aan de linkerzijde een brug, daar loopt u overheen en volgt u het pad tot aan het gemaal. Daar is de ingang naar de Polderdijk. Het is een wandelroute waarbij u dezelfde weg weer terugloopt als de heenweg. Het pad loopt tussen de weilanden, rietvelden en langs het water. Vanaf het pad ziet u de boten langs varen en kunt u mooi zien hoe de cursisten van de zeilschool les krijgen. U kunt helemaal tot aan de sluis lopen. Deze is zomers dicht maar in de winter is hier een vaste brug waar u overheen kunt. In die periode kunt er nog voor kiezen om een rondje “it Eilân” te doen. Een prachtige, weidse natuur wat zeker de moeite waard is.

nl_NLDutch